Adományozz!

Ne hagyd szó nélkül, ha homofób vagy transzfób támadás ér!

[sand] 2017. október 03.

Egyesületünk, a Háttér Társaság 2015 novembere és 2017 novembere között egy olyan kutatási és tudatosságnövelő programot valósít meg, amelynek témája és célja az LMBT embereket érő gyűlölet-bűncselekmények és online gyűlöletbeszéd elleni küzdelem.

homofob-tamadas-ert-1200x630-transz-hu.png

A UNI-FORM: civil szervezetek és rendvédelmi szervek együttműködése az LMBT embereket érő gyűlölet-bűncselekmények és online gyűlöletbeszéd ellen című, tíz európai országot érintő projekt megvalósulását az Európai Bizottság Alapvető jogok és állampolgárság programja támogatja.

Segítesz nekünk? Csak együtt állíthatjuk meg a gyűlöletet! >>

A kétéves projekt céljai:

* az LMBT embereket érő homofób és transzfób és erőszak, valamint a látencia elleni küzdelem;

* egy egységes jelentési mechanizmus kidolgozása és alkalmazása;

* növelni a gyűlölet-bűncselekmények és az online gyűlöletbeszéd LMBT áldozatainak tudatosságát;

* erősíteni a bizalmat az érdekeltek között, hogy többen jelentsék a gyűlöletbűncselekmény-incidenseket.

A résztvevő szervezetek egyik fő tevékenysége, hogy kidolgoznak és tesztelnek egy egységes, online és mobiltelefonon is alkalmazható jelentési felületet, és helyi kampányokat dolgoznak ki annak érdekében, hogy a gyűlöletbűncselekmények LMBT áldozatai jelentsék az ellenük elkövetett bűncselekményeket.

homofob-tamadas-ert-1200x630-4b.png

Gyűlölet-bűncselekmény alatt – egyszerűen fogalmazva – azon bűncselekményeket értjük, amelyeket előítéletes indokból követnek el. Az EBESZ meghatározása szerint gyűlölet-bűncselekmény minden olyan bűncselekmény, ideértve a személy vagy vagyon elleni bűncselekményeket, ahol a bűncselekmény áldozatának, helyszínének vagy tárgyának kiválasztása mögött ezen áldozatok, helyszínek vagy tárgyak valamely közös tulajdonság (pl. faji hovatartozás, nemzeti vagy etnikai származás, nyelv, bőrszín, vallás, nem, kor, értelmi vagy testi fogyatékosság, szexuális irányultság vagy más hasonló tulajdonság) által meghatározott csoporthoz való vélt vagy valós tartozása, vagy e csoporthoz fűződő kapcsolata áll. 

A Háttér Társaság tevékenysége a projekt során: 

* interjúkat készítettünk rendőrökkel, bírókkal, áldozatsegítő szolgálatok munkatásaival és gyűlöletbűncselekmény-áldozatokkal, hogy megértsük a gyűlölet-bűncselekmények bejelentését akadályozó tényezőket;

* kérdőíves kutatást folytattunk a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak és tanúinak körében, hogy felmérjük egy online bejelentőfelület fogadtatását a célközönség körében;

* létrehozzuk az LMBT civil szervezetek, egyenlőségi testületek, az  ombudsmani hivatal, a rendőrség, az ügyészség és az EU ügynökségek közötti tapasztalatcsere fórumait, elősegítve ezzel a közös munkát;

* a projekt jelenlegi fázisában részt veszünk egy egységes, online és mobiltelefonon is elérhető bejelentőfelület kidolgozásában és tesztelésében;

* kampányokat dolgozunk ki annak érdekében, hogy megismertessük az LMBT közösséggel az új bejelentőfelületet, illetve a gyűlölet-bűncselekmények jelentésére bátorítsuk őket.

 Csak együtt sikerülhet! Kattints az adományozásra, és támogasd a munkánkat! >> SEGÍTEK!

homofob-tamadas-ert-1200x630-5.png

A projekt eredményeként…

 … az LMBT közösség tagjai körében:

* nő a gyűlölet-bűncselekményekkel és online gyűlöletbeszéddel kapcsolatos jogtudatosság;

* nő a hatóságokba vetett bizalom;

* nő a bűncselekmények bejelentési hajlandósága;

* nő a biztonságérzet;

 … a hatóságok körében:

* nő a homofób és transzfób gyűlölet-bűncselekményekkel és online gyűlölet-beszéddel kapcsolatos tudatosság;

* a jobb minőségű bejelentések révén csökken a nyomozások hossza és költsége;

* bővülnek a civil szervezettek való együttműködés formái és annak intenzitása;

 … szervezetünknél:

* a közvetlen hatósági bejelentés révén csökken az ügykezelésre fordított idő;

* bővülnek a hatóságokkal való együttműködés formái és annak intenzitása;

* új kommunikációs technológiák révén növeljük ismertségünket az LMBT közösség új, fiatalabb tagjai körében.

Az e területen végzett munkánk célja tehát, hogy formáljuk a hatóságok szemléletét, és elősegítsük a jogszabályok megfelelő alkalmazását. Az LMBTQI közöség tagjait arra biztatjuk, hogy jelentsék az őket érő gyűlölet-bűncselekményeket. Bizalmuk megerősítésére kiemelten szeretnénk építeni a projekthez kapcsolódó kampány során. A projektben vállalt egységes bejelentő felület (Internetes felület és alkalmazás) azonnali, könnyen kezelhető módon biztosít lehetőséget a gyűlöletbeszéd vagy gyűlölet-bűncselekmény incidensek jelentésére, és közvetve elősegíti ezek kutathatóságát is. A projekt során végzett online kutatás eredményei szerint a potenciális felhasználók kifejezetten előnyösnek tartanák egy ilyen felület / alkalmazás használatát. A webes és telefonos platformra létrehozott alkalmazás Magyarországon egyedülálló megoldás lesz.

SEGÍTS, HOGY MINÉL TÖBB LMBTQI EMBERHEZ ELJUTHASSUNK AZ APPLIKÁCIÓVAL! >> ADOMÁNYOZOK

A bejegyzés trackback címe:

https://hattertarsasag.blog.hu/api/trackback/id/tr5012877572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása