Adományozz!

Legnagyobb eredményeink 2017-ben

Háttér Társaság 2018. január 05.

A Háttér Társaság tagjaiként, munkatársaiként és önkénteseiként 2017-ben is sokat dolgoztunk azért, hogy felhívjuk a szakmai és politikai közvélemény, valamint a tágabb társadalom figyelmét az LMBTQI emberek problémáira; hogy működtessük és fejlesszük az LMBTQI embereket segítő szolgáltatásainkat; fellépjünk jogaik védelmében; és előmozdítsuk jóllétüket.

Sikeres évet tudhatunk magunk mögött.

group-of-people-waving-gay-pride-symbol_-flags.jpg

Információs és Lelkisegély Szolgálatunk az év során több mint 3300 hívást fogadott, hívásszámunk az elmúlt két évben 50%-kal nőtt.

Személyes Segítő Szolgálatunk új segítőkkel bővült, és bővítette ügyfeleinek körét is: 18 kliennsel dolgozott, és a korábbinál több transz és vidéki kliensnek tudott segítséget nyújtani;

Jogsegélyszolgálatunk több mint 200 ügyben nyújtott jogi segítséget, köztük több stratégiai jelentőségű ügyben. Egy iráni transz menekült a segítségünkkel fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához nemének jogi elismerése ügyében; jogerősen elítélték a gárdistákat, akik 2013-ban összeverték a Budapest Pride résztvevőit; bírósági döntés született arról, hogy a külföldön kötött házasságokat Magyarországon bejegyzett élettársi kapcsolatként kell elismerni; az ombudsman megállapította, hogy diszkriminatív volt egy pécsi leszbikus pár örökbefogadásának megakadályozása; és sikeresek voltak az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtti eljárásaink: egyebek között az, amelyben egy médiacég nem fogadott el el meleg interjúalanyokat kereső hirdetést, vagy amelyben egy uszoda üzemeltetője tagadta meg az LMBTQ sportegyesülettől úszósáv bérbeadását.

HIV/AIDS megelőzési programunk tanácsadó szolgálata 455 érdemi hívást fogadott 300 alkalommal adott e-mailben tanácsot. Szakmai támogatást nyújtottunk egy gyógyszergyár HIV-szűrést támogató kampányához, és szűréseket szerveztünk LMBTQI szórakozóhelyeken.

Az Archívum ebben az évben is gyarapította állományát, illetve folytatta annak rendszerezését, emellett a februárban megrendezett, több mint 900 résztvevőt vonzó LMBT Történeti Hónap rendezvénysorozat egyik főszervezője is volt.

Iskolai kutatásunkkal, amelyben 13-20 éves LMBTQI iskolásokat kérdeztünk meg középiskolai tapasztalataikról, nagyon sok fiatalt elértünk: 930 érintett töltötte ki a kérdőívet, és 87-en jelentkeztek a projekttel kapcsolatos önkéntesmunkára. A kutatást eredményeit 2018 tavaszán tesszük közzé.

UNI-FORM néven létrehoztunk egy új internetes és okostelefonos bejelentőfelületet a gyűlölet-bűncselekmények áldozatai és tanúi számára; ennek működtetésében együttműködünk a rendőrséggel.

A szivárványcsaládok helyzetét feltérképező kutatásunkban 1200 ember válaszait elemeztük, és számos interjút közöltünk új csalad.hatter.hu tematikus oldalunkon. Reprezentatív közvélemény-kutatásunk javuló társadalmi hozzáállást talált. A gyermekvállalással kapcsolatos kérdésekkel egyesületünkhöz fordulók nagy száma miatt Szülői szerda néven havi rendszerességű konzultációs fórumot indítottunk.

A HateNoMore című, a homofób és transzfób gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak szükségleteiről szóló projektünk keretében 130 rendőrnek és rendőrhallgatónak tartottunk képzést.

Az év során aktívan részt vettünk a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport munkájában. A Munkacsoport álláspontja beépült az új büntetőeljárási törvénybe, a gyűlölet-bűncselekmények felismerését könnyítő indikátorlistánkat pedig már a rendőrség is használja.

Szervezetünk hivatalosan is felnőttképzési intézménnyé vált; jelenleg zajlik egy átfogó LMBTQI fókuszú, rendőrséget célzó képzésünk akkreditációja.

Kivételesen tevékeny évet zárhatunk tehát.

Köszönjük minden önkéntesünk és támogatónk részvételét az LMBTQI embereket és jogegyenlőségüket támogató munkánkban. Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://hattertarsasag.blog.hu/api/trackback/id/tr5213552187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása